V Kalinove si pripomenuli 78. výročie oslobodenia

24.09.2022 Medzilaborce

Kalinov 24. septembra (TASR) - V obci Kalinov v okrese Medzilaborce sa v sobotu desiatky ľudí zúčastnili na oslavách 78. výročia oslobodenia obce a pripomenuli si tiež 77. výročie ukončenia 2. svetovej vojny. Organizátor podujatia Marián Dribňák pre TASR uviedol, že v prípade Kalinova išlo o prvú oslobodenú obec na území bývalého Československa.

Osloboditelia pritom postupovali zo severovýchodu, 20. septembra 1944 prekročili poľské hranice a o deň neskôr obec oslobodili. Prvé oslavy oslobodenia sa konali ešte v roku 1949 "Cieľom je pripomenúť si, že za našu slobodu padli vojaci i domorodci. Zároveň upriamiť pozornosť na fakt, že mier nie je samozrejmá vec a treba si ho vážiť, aj v kontexte udalostí, ktoré sa v súčasnosti dejú v Európe. Tá vojna je stále bližšie a bližšie k nám," skonštatoval Dribňák.

V rámci podujatia sa konala zádušná svätá omša a panychída pri Pamätníku oslobodenia za padlých vojakov a občanov. "Pri oslobodení obce padlo asi 1200 sovietskych vojakov a 28 miestnych obyvateľov," upozornil Dribňák. Okrem toho mohli návštevníci vidieť prelet leteckej techniky Vzdušných síl a statické ukážky súčasnej techniky Ozbrojených síl SR. Vypočuli si tiež koncert Vojenskej hudby Banská Bystrica.
 

Vyberte región